İsim birçok yerde geçiyor. Tatlı, tuzlu, peynirli, patatesli, irili, ufaklı ve sayamayacağım kadar çok farklı tarif okudum. Yöresel yemeğimiz olduğundan un, yağ ve tuzdan kaçmaya çalışsakta arada bir sanki yemekten çok memleketimizi ve eskileri yad etmek için pişer bizde. Rahmetli dayım şöyle demişti, Rahmetli Tevfik abim bunu demişti şeklinde hatıralarıyla, rahmetli akrabaları masa başına toplayıverir annemler. Korkuya mahal yok yemek bereketli hem rahmetlilere hem bize yeter. :(( Kalori değeri oldukça yüksek bu yemek eskiden ağır işte çalışanlara yedirilirmiş doyurucu olduğu için. Tandır denilen taş fırınlarda ağır ağır pişirirlermiş. Ve ben bu tarifi ilk olarak başka bir yere yazdığımda "Eski yemek diyorsun ama o zamanlar kabartma tozunu nereden bulmuşlar da koymuşlar" tarzı birsoruyla karşılaşmıştım. Eskiden kül suyuyla kabartıyorlarmış hamurları.Eh malum külden de bol şey yok o zamanlar. Girizgahtan sonra tarife geçeyim;
Hamuru İçin Malzemeler;
- 1 kg tam buğday
- 1 kg özel amaçlı kepekli buğday unu
- 1 paket toz maya
- 1 paket kabartma tozu
- Su
- Tuz
Üstüne Dökmek İçin;
- 600 gr tereyağ
- 500 gr yoğurt
- 1 bardak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 diş sarımsak
Unlar geniş bir yoğurma kabına elenir. Tuz, kabartma tozu ve maya eklenir karıştırılır. Suyu yavaş yavaş eklenerek sert bir hamur yoğrulur.
Fotoğraftaki şekil verilir ve önceden ısıtılmış 180 derece ısıda fırında pişirilir.
Fırından çıktıktan sonra hamurun üstü ısuyla ıslattığınız elinizle veya fırçayla ıslatılır. Bir örtüye sarılı olarak 15 dakika dinlendirilir.
Sonra üstü yuvarlak tencere kapağı şeklinde kesilir.
Sert kabukları çok parçalamadan kaldırılır. Ve bir kenara alınır.
Kömbenin içi fotoğraftaki gibi altını delmemeye dikkat ederek yumuşak hareketlerle boş bir tepsi gibi boşaltılır. Verilen ölçüde yoğurt ve su bir kaşık veya mikserle hafif çırpılır. Soyulmuş ve rendelenmiş sarımsaklar, tuz ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan sarımsaklı ayrandan birkaç kaşık dökülerek kaşıkla yayılır.
Geniş bir kasede kömbenin içinden alınan iri parçalar küçük parçalar halinde didilir.
Ortasına bir avuç kadar didilmiş yumuşak parçalar koyulur. Üstüne fotoğraftaki gibi kenara aldığımız kuru kapak parçalarından kapatılır. Tereyağ bir tavada eritilir ve üzerine bir kaç kaşık gezdirilir.
Kalan didilmiş kömbe parçalarının tamamı tepsi şeklindeki kömbenin üstüne yığılır.
Üzerine fotoğrafta görüldüğü gibi orta kısmına tereyağ kenarlarına ayran yavaş yavaş bir kaşıkla gezdirilir. Servis yapılır.
Notcuk; Kömbe tamamen yöresel ve değişime uğramamış yemek çeşitlerimizden biri. Lakin her yörenin farklı damak tadı olduğu için ilk tecrübenizde malzemelerin yarısıyla küçük bir kömbe deneyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder