Bir iftar soframızdandı aslında. Üzerinde dilimlenmiş annem usulü hindi but var. Aylar sonra ekleyebiliyorum. Yanına acılı ekşili salatamız ve Ayranlı Soğuk Çorbamız vardı. Yaz olduğundan sebzeyi bol kullanıyorsunuz rengarenk bir pilav oluyor Sebzeli Bulgur Pilavı. Kışında biraz bütçeye dokunsa da tüm sebzeler mevcut lakin lezzetleri aynı değil. Salatanızın suyundan, çorbanızın renginden anlamakla kalmıyorsunuz farkı, damağınızda bıraktıkları lezzet ayrı güzel oluyor mevsim sebzelerinin.
Zaman birçok şeyi hızlıca değiştiriyor. Gah Pirinç pilavını sofralara sultan ediyor gah fakir yemeği denilen bulgur pilavını. Öyle ki artık üç kebepçıdan ikisi etlerinin yanına bulgur pilavını mutlaka servis ediyor. Güzel yapılınca da güzel oluyor. Biraz diyete aykırı olmakla birlikte yasaklar çiğnenmek için vardır diyoruz.
Sebzeli Bulgur Pilavı
Malzemeler;
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 350 gr tereyağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 büyük kuru soğan
- 3 domates
- 2 kırmızı biber
- 2 yeşil sivri biber
- 200 gr mantar
- ½ demet reyhan
- 3 su bardağı su
- 1 tablet et su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı;
- Bir tavada bir kaşık tereyağ bir kaşık zeytinyağ kızdırılır incecik kıyılmış biberler iki dakika sotelenir, bir tabağa alınır.
- Tekrar bir kaşık tereyağ bir kaşık zeytinyağ kızdırılır ve soyulup küp küp doğranmış domatesler iki dakika sotelenir.
- Aynı islem yıkanıp küçük doğranmış mantarlara uygulanır yalnız mantarlar özellikle harlı ateşte sotelenirse fazla kararmayacak ve sulanmayacaktır.
- Kuru soğan yemeklik doğranır. 200 gr tereyağ geniş bir tencerede eritilir. Doğranmış soğan ilave edilir hafif pemebeleştirilir. Salçalar ve biber ilave edilir iki dakika karıştırarak kavrulur.
- Ayıklanıp yıkanmış bulgurlar ilave edilir bir iki kez karıştırılır. Sotelenmiş domates, biber , mantar ve su ilave edilirek karıştırılır.
- Kaynadıktan sonra tuzu ilave edilir karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak 5 dakika harlı 15 dakika kısık ateşte pişirilir.
- Ocaktan aldıktan sonra üstüne bir örtü sarılır. 10 dakika sonra tencerenin ağzı açılır, incecik kıyılmış reyhan ve kalan tereyağ eritilerek ilave edilir karıştırılır.
- Arzuya göre etle veya sade olarak servis yapılır.
Pilavın sebzelerini ayrı ayrı sotelemek sebzelerinizin lezzetini korumaya yarıyor. Mesela önce soğanı, sonra, biberleri, mantarları ve domatesi ilave edebilirsiniz. Yalnız her birisinin suyunu salma ve çekme süresince ilk sebzeler ezilebiliyor. Lezzette bir bütünlük için denemenizi tavsiye ederim. Fotoğrafta görülen domates ve biberleri ayrıca közleyerek servise hazırladık.
Notcuk; Beğenmeyen bloğa girmek zorunda değil arkadaşım bloğun girişi parayla değil ki paran ziyan olsun GİRME! Çoğumuzun yazdıkları tarifler bir yerde buluşur. Zira bir milletin yemek kültürü üç aşağı beş yukarı aynıdır. İki baharat üç dakika farkıyla olur birçok yemekte farklılık.
Offf müthiş görünüyor elinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler.
YanıtlaSilThis is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I've shared your web site in my social networks! outlook email login
YanıtlaSil